Thaise keuken in Bangkok

Er wordt wel eens gezegd dat wanneer een Thai niet aan het koken is, hij waarschijnlijk aan het eten is. Eten is enorm belangrijk in de Thaise cultuur en de bevolking doet het bijna een hele dag door. Je zou bijna kunnen zeggen dat een Thai leeft om te eten en niet omgekeerd 😉

Voor wie twijfelt over het al dan niet eten op een markt in Bangkok: er is geen enkele reden waarom je dit niet zou doen. Het enige waar je op moet letten, is dat het gerecht voor je neus bereid wordt. Marktkramers die dit doen, vinden het doorgaans belangrijk dat je tevreden bent over de maaltijd, dus ze gaan je echt geen rot voedsel voorschotelen. Wij hebben een lijst samengesteld met gerechten waar we helemaal wild van waren. Je kan ze zowel op de markten als in restaurants krijgen.

Boat Noodles

boat noodles victory monument
Boat Noodles: zonder twijfel het beste gerecht van de Thaise keuken

Voor ons (voorlopig!) het beste gerecht ter wereld! Een soep met runds- en varkensvlees, noedels, sojasaus, en – het belangrijkste ingrediënt – nam tok. Nam tok is een mengsel van koeien- en varkensbloed met zout. Klinkt vies? Laat je hier niet door afschrikken, het zal de lekkerste soep zijn die je ooit gegeten hebt!

Het gerecht wordt traditioneel geserveerd in heel kleine kommetjes. Dit komt omdat het vroeger verkocht werd vanuit boten die door de kanalen van Bangkok voeren. Deze boten waren slechts bemand door 1 persoon, die zowel moest sturen, koken, en verkopen. Om te vermijden dat de kommen soep tijdens de transactie zouden kantelen, werd er dus gekozen voor een handiger compact formaat.

Vandaag worden ze niet meer vanop de kanalen geserveerd, maar in kleine restaurantjes aan de kanalen. De beste regio om deze Boat Noodles te eten is nabij Victory Monument. Voor het mooie interieur of de prachtige omgeving doe je dit niet, wél voor de smaak en de ervaring. Je zal hier zelden toeristen zien. Laat je Engels dus maar achterwege en probeer je te redden door op de menukaart aan te duiden welke soort soep je wenst!

Krapow Moo

krapauw moo kai daw bangkok
Krapauw moo heeft een unieke smaak die je in geen enkel ander gerecht ter wereld kan vinden

Dit gerecht, met als basis gehakt (moo, uitgesproken moe, betekent varkensvlees in het Thais), biedt een van de meest unieke Thaise smaken: de Thaise basilicum of “Holy basil”. Deze soort basilicum smaakt veel sterker dan de versie die wij kennen en wordt in geen enkele andere keuken gebruikt.

Het gehakt wordt gebakken met een flinke dosis thaise pepers, oestersaus, suiker, soyasaus, vissaus, limoen en serieuze hoeveelheid holy basil. Een uniek, pittig en heerlijk gerecht, dat vaak wordt gecombineerd met “Cow pad” of gebakken rijst en een gebakken ei, “kai daw”.

Tom Yum

Tom Yum Bangkok
Tom Yum is een heerlijke pikante soep uit de Thaise keuken

Dit is een soep, en niet de minste! In dit gerecht worden limoenblaadjes, citroengras, galanga, thaise pepers, suiker, bouillon, tomaten en champignons gekookt met kip (“kai”), scampi’s (“gai”) of varkensvlees (“moo”). Eentje voor zij die echt heel erg houden van pikant, hier bestaat geen milde versie van 😉

Som Tam

Som Tum Kai kem Bangkok
Som Tum, de lekkerste en pikantste salade uit de Thaise keuken!

Deze salade is een echte smaakbom, maar ook weer heel erg pikant! Groene papaya – let wel, de schil van de groene papaya is groen, het vruchtvlees is wit –  wordt gemengd met limoen, thaise pepers, suiker, vissaus, geroosterde pinda’s, tomaten, geraspte wortelen en groene boontjes. Heel erg fris en wederom eentje dat alle unieke smaken uit de thaise keuken combineert! Het wordt vaak gecombineerd met een gezouten ei (“kai kem”)

Saliem

Het enige zoete gerecht in onze lijst, aangezien wij niet meteen wild lopen van de Thaise desserts. Saliem is iets dat je kan eten na een maaltijd, maar evengoed als vervanging van een ijsje op een hete Thaise dag (elke dag dus). Een beker wordt gevuld met ijsblokken, gekleurde – en dan mag je in het fluo spectrum gaan kijken – zwarte boon noedels, kokosmelk en suikersiroop. Heel simpel, maar het ziet er zo mooi uit en is ontzettend lekker en verfrissend!

Onze Thaise vriendin Ploy leerde Babette Saliem kennen toen we samen op stap waren naar Wang Lang Market 

 

Thaise curry

Altijd lekker, zelden teleurstellend en je kan hem overal krijgen: de Thaise curry. De groene wordt algemeen gezien als de pikantste, de rode is het lekkerste met vis. Gember, koriander, vissaus, citroengras en thaise pepers zijn vaste waarden in dit gerecht. Andere smaken worden toegevoegd naargelang de soort curry je kiest en afhankelijk van het vlees of de vissoort waarmee hij wordt gecombineerd. Aangezien dit het populairste Thaise gerecht is bij toeristen, wordt hij voor ons al snel veel milder geserveerd dan hoe de Thai het gewend zijn. Je kan uiteraard vragen hem nog milder te maken, indien je dat prefereert.

Pad Thai

pad thai woonser
Pad Thai met glasnoedels, een heerlijke mix van hartig en zoet!

De favoriet van kinderen! Absoluut geen gevaar voor overdreven spicyness in dit gerecht: noedels worden gebakken met groenten, suiker, soyasaus en een ei. Je kan ervoor kiezen het bij deze combinatie te houden, maar vaak wordt er ook kip, garnalen, varkensvlees, of een gebakken ei bij geserveerd. Een vrij basic gerecht, dat Thai vaak bestellen als bijgerecht, maar absoluut heel erg lekker!

Hot Pot

Hot Pot Bangkok
Hot Pot, het gezelligste gerecht uit de Thaise keuken!

Toegegeven, dit gerecht is niet ontstaan in Thailand, maar komt oorspronkelijk uit China. Ondertussen heeft elk land in Zuid Oost-Azië zijn versie, en Thailand kan dus niet achterblijven.

Het principe van de Hot Pot is heel eenvoudig: Je krijgt een hete pot bouillon in het midden van je tafel en je kiest welke soorten vis en/of vlees je erbij wil. Deze laat je garen in de bouillon. Traditioneel worden er noedels en verschillende soorten groenten bij geserveerd, die je naar believen aan je eigen bordje hot pot kan toevoegen. Nog wat van die heerlijke Thaise dipsauzen en wat Singha erbij en je bent klaar om een hele avond te tafelen! De beste Hot Pot die wij aten was in restaurant Jim Jum, een klein restaurantje in een zijstraat van Ratchawithi Road.

Pla Pao

pla pao bangkok
Plao Pao, vis gebakken op houtskool, is een heerlijk bbq gerecht!

Pla Pao (op houtskool gebakken vis) is werkelijk het beste visgerecht dat je ooit zal eten! De vis wordt helemaal opgevuld met citroengras en limoenblaadjes, volledig ingewreven met zout en dan op de barbecue gebakken. Wanneer de vis helemaal gaar is, kan je het gezouten vel lostrekken en genieten van de smaakbom die net gecreëerd is voor jou! De vis wordt geserveerd met een pikante vissaus (nam jim seafood) bestaande uit knoflook, chilipepers, vissaus, suiker en limoensap.

Kiauw nam moo daeng

kiauw naam moo daen, thaise wontonsoep
Kiauw Naam Moo Daeng: een heerlijk zachte wontonsoep

Dit is een heerlijke bouillonsoep met wontons en varkensvlees. Ook in dit gerecht wordt er niet overdreven pikant gekruid, dus dit is een leuke afwisseling voor de eventuele kinderen in je gezelschap! Wontons zijn gestoomde deegballetjes met meestal een vulling van garnalen of varkensvlees.

Buffelpenis en varkenshuid

gebakken varkenshuid en buffelpenis
Het lijken wel paardenworstjes, maar niets is minder waar: bovenaan zie je de “heerlijke” buffelpenis. In het midden staat de winnaar van deze tafel vol bizarre gerechten; gebakken varkenshuid

Ok, deze horen misschien niet helemaal in het rijtje. Buffelpenis is niet per se lekker, maar het is wel het meest unieke gerecht dat we al aten. De penis smaakt zoals je zo verwachten: als caoutchouc. Helemaal niet zo lekker dus. Maar wanneer je bij Thaise vrienden een gerecht voorgeschoteld krijgt, kan je niet anders dan tenminste eens proeven. Daar is het in ons geval bij gebleven! 😉

Wat de gebakken varkenshuid betreft, dat is eigenlijk best lekker, als je niet nadenkt over wat je precies aan het eten bent. De huid van het varken wordt heerlijk krokant gebakken en heeft een vrij zoete smaak. De kunst van de Thaise keuken zit hem in het vermijden van verspilling. Terwijl wij enkel de mooie deeltjes van een dier gebruiken voor consumptie en de rest weg smijten, zorgen zij ervoor dat het dier niet voor niets is gestorven en eigenlijk bijna volledig opgegeten wordt. Je hoeft het niet allemaal lekker te vinden, maar de filosofie achter deze manier van consumeren bevalt ons alleszins wel. Ons brein maakte bij het eten van de de gebakken varkenshuid steeds een switch tussen genot en walging, waarbij genot uiteindelijk won. Het is een heerlijk borrelhapje bij een frisse singha en een uitstekende vervanger voor chips! 😉

Advertentie

4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s