Tempels en historische plekken in Bangkok

In Bangkok heb je niet enkel geweldige feestmogelijkheden en imposante skyscrapers, je kan er ook helemaal terug in de tijd stappen! De stad is een ware hemel voor liefhebbers van boeddhistische tempels en de geschiedenis van Thailand. Neem je tijd om de tempels te bezoeken, want ze zijn stuk voor stuk de moeite waard. Een regel: zorg voor arm- en beenbedekking wanneer een tempelbezoek op je dagplanning staat!

The Grand Palace

grand palace Bangkok

Dit is het bekendste en meest spectaculaire monument van de stad. Het werd gebouwd in 1782 en was 150 jaar lang de thuis van de koning en het hof, alsook van een deel van de regering. Een bezoek brengen aan dit tempelcomplex is terugreizen naar de (letterlijk 😉 ) gouden tijd van het Thaise koninkrijk. De gedetailleerde architectuur is hét voorbeeld van Thaise kunde en gevoel voor schoonheid en zeker en vast de moeite om enkele uren van je tijd aan te geven. Bezoek deze tempel bij voorkeur vroeg in de ochtend, voor de hitte een lang bezoek ondraaglijk maakt.

Hoe geraak je daar?

Je bereikt The Grand Palace na een ritje met de BTS (neem de Silom lijn en stap af aan Saphan Taksin Station). Verlaat het BTS station langs exit 2 en neem daar de Chao Phraya Express Boat naar de Ta Chang Pier (nr. 9). Vanaf deze pier is het een 5 minuutjes stappen naar de Grand Palace. Een toegangsticket voor The Grand Palace kost 500 baht. Zorg ervoor dat je benen en armen bedekt zijn (ook als man). Is dit niet het geval, dan kan je tegen een kleine waarborg lange broeken lenen aan de ingang van het paleis.

Openingsuren: 8u30 tot 16u30, Toegangsprijs: 500 baht

Wat Phra Kaew

Wat phra kaew bangkok

Deze tempel ligt in het tempelcomplex van the Grand Palace en is de thuis van het belangrijkste boeddha beeld van Thailand: The Emerald Buddha, of de smaragdgroene boeddha. Het beeld is nog geen 70 centimeter groot en is gemaakt uit jade. Wat Phra Kaew is de belangrijkste boeddhistische tempel van het land. Er wordt vermoed dat het boeddha beeld werd gemaakt in India. Volgens de legende werd het gevonden in Chiang Rai in 1434, nadat een tempel getroffen werd door de bliksem. Men vond een beeld omhuld door pleister. Bij het verwijderen daarvan, kwam het groene boeddha beeld tevoorschijn dat wij nu kennen als Phra Kaew, of de smaragdgroene boeddha. Hij heeft een thuis gehad in Chiang Rai, Luang Prabang (Laos) en Vientiane (Laos) om uiteindelijk in 1784 op zijn huidige locatie te belanden. Wie een ticket heeft gekocht voor een bezoek aan The Grand Palace, kan ook gratis Wat Phra Kaew bezoeken.

Openingsuren: 8u30 tot 16u30, toegangsprijs: Gratis voor wie the Grand Palace bezoekt, 40 baht voor wie deze tempel afzonderlijk wil bezoeken.

Wat Pho

wat pho reclining buddha

Na je bezoek aan The Grand Palace kan je Wat Pho bezoeken, de grootste en oudste tempel van Bangkok. Hier vind je meer dan 1000 boeddha beelden, nergens in Thailand kan je er zoveel vinden in 1 tempel. In Wat Pho vind je ook “The Reclining Buddha”, de grootste enkelvoudige beeltenis van de boeddha. Dit liggend gouden beeld is met 46 meter lengte en 15 meter hoogte echt wel een bezoek waard! Wie wil, kan zich laten masseren in de massageschool die zich in het tempelcomplex bevindt!

Hoe geraak je daar?

Wat Pho ligt op 10 minuten wandelen van The Grand Palace. Gewoon verder weg van de pier waar je vandaan komt wandelen en je botst er zo op.

Openingsuren: 8u00 tot 17u00, toegangsprijs: 100 baht, massage: 300 baht

Wat Arun

wat arun Bangkok

Aan de overkant van de Chao Phraya ligt Wat Arun. Deze tempel bereik je door de crossriver ferry te nemen nabij Grand Palace. Deze “tempel van de dageraad” is voor velen de mooiste tempel van Bangkok. Hij is gebouwd in Khmer stijl, de bouwstijl die vooral kenmerkend is voor de tempels in Cambodja. De hoogste toren van de tempel (de prang) is helemaal bedekt met Chinees porselein, vermoedelijk afval van Chinese schepen die vroeger de haven van Bangkok aandeden. Een bezoek aan deze bijzondere tempel bereikt haar hoogtepunt wanneer je helemaal de top beklimt en een prachtig zicht krijgt op de Chao Phraya en the grand palace. Steek na je bezoek opnieuw de rivier over en bekijk de zonsondergang boven Wat Arun in een van de restaurantjes nabij de Chao Phraya rivier. Dit is een van de mooiste uitzichten die je zal hebben in Bangkok.

Hoe geraak je daar?

Je neemt de crossriver ferry aan pier 8, net voor Wat Pho. Je betaalt 3 baht voor een korte vaart naar de overkant van de rivier.

Openingsuren: 8u00 tot 16u30, toegangsprijs: 50 baht

 

Rattanakosin Exhibition Hall

rattanakosin exhibition hall

Voor wie na al dat moois op Rattanakosin Island interesse heeft gekregen voor de geschiedenis van dit deel van Bangkok, kan een bezoek brengen aan de Rattanakosin Exhibition Hall.

Wist je bijvoorbeeld dat de originele locatie en dus ook de naam van Bangkok aan de andere kant van de Chao Phraya rivier lag? Voor economische doeleinden werd de locatie van de hoofdstad verlegd naar Krung Thep. De naam Bangkok was echter zo ingeburgerd bij buitenlanders dat we hem zijn blijven gebruiken. Thai zullen echter onderling steeds de naam Krung Thep gebruiken wanneer ze verwijzen naar hun hoofdstad. De echte volledige naam is trouwens Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records! 😉 Dit en heel wat andere interessante zaken kom je allemaal te weten in het museum van Rattanakosin!

Hoe geraak je daar?

Je kan een tuk tuk nemen van pier 8 nabij Wat Pho tot aan het museum. Een andere optie is de taxi nemen. Indien je taxi chauffeur niet zou begrijpen waar je juist moet zijn, kan je je gewoon laten afzetten aan Democracy Monument. Van daar kan je stappen naar Ratchdamneom Klang Avenue, waar het museum gevestigd is.

Openingsuren: di – vrijdag van 11u00 tot 20u00, zat en zon van 10u00 tot 20u00, toegangsprijs: 100 baht

Ik ging op pad met Thaise studenten Ploy, May, Moss en Mint. Voor een schoolproject moesten ze een toerist enkele locaties in Bangkok laten zien, en daarbij in het Engels uitleg geven over de plaats die we bezochten. Het werd een heel informatieve ochtend, ondanks de fameuze kater van de nacht ervoor 😉  

Wat Saket

wat saket Bangkok

In de wijk Prom Prap Sattru Phai vinden we de boeddhistische tempel Wat Saket, of “Phu Khao Thong”. Deze tempel werd gebouwd in de periode van het koninkrijk Ayutthaya en werd toen Wat Sakae genoemd. Koning Rama I hernoemde de tempel Wat Saket na haar renovatie. De tempel is 80 meter hoog en je kan hem rond om rond beklimmen op 300 trappen. Dat lijkt vermoeiend gezien de hitte in Bangkok, maar het is een leuke wandeling, waarbij je onder de hangende takken van eeuwenoude bomen wandelt en een kerkhof uit de 18de eeuw passeert. Helemaal boven vind je de indrukwekkende gouden stupa. In de tempel zijn er overblijfselen te vinden van Boeddha, dus dit is een heilige plek in Bangkok en een perfecte plaats om even tot rust te komen. Eenmaal boven kan je genieten van een heerlijk uitzicht over Ratanakosin Island.

Hoe geraak je daar?

Je neemt het best een taxi naar deze tempel. Hij ligt tussen Boriphat Road en Lan Luang Road. Je kan de weg ook stappen vanaf Democracy Monument, dat kost je 10 minuutjes.

Openingsuren: 9u00 tot 17u00, toegangsprijs: gratis

wat saket

wat saket gouden stoepa

zicht op wat saket
Zicht op de bijzondere witte tempel Wat Saket vanuit Rattanakosin Exhibition Hall

Ik bezocht deze tempel met Thaise studentes Ploy, May en Mint.

Fort Phra Sumen

Phra sumen fort Bangkok

Dit fort werd eind 18de eeuw gebouwd om de koninklijke stad te beschermen voor invasies langs de rivier Chao Phraya. In die tijd waren er 14 dergelijke torens in dit deel van Bangkok, waarvan Phra Sumen en het meer landinwaarts gelegen fort Mahakan de enige overblijvers zijn. Naast het fort is er een klein park, Santichai Prakan Public Park, waar het gezellig vertoeven is met een prachtig zicht op de rivier en Rama 8 brug. Je kan het fort ook ’s avonds bezoeken, wanneer het helemaal verlicht is. 

Hoe geraak je daar?

Je neemt de boot taxi tot aan pier N13. Je stapt nog verder Noordelijk langs de rivier tot aan het fort. Je kan nadien iets drinken op Phra Sumen Road, waar veel gezellige barretjes zijn. Je kan er ook naartoe stappen vanaf Khao San Road. Het fort ligt op Phra Arthit Road.

Thaise studentes Ploy, Mint, en May namen me mee naar Phra Sumen:

Democracy Monument

democracy monument Bangkok

Dit monument werd geplaatst in 1939 om de Siamese staatsgreep van juni 1932 te herdenken. Na eeuwen van absolute monarchie ontstond er in 1932 protest vanuit de bevolking. De Partij van het Volk werd opgericht en er werd een staatsgreep uitgevoerd. Sinds die dag is Thailand een constitutionele monarchie. Het Democracy Monument moest het middelpunt worden van een nieuwer, moderner Bangkok. Thanon Ratchadamnoen, waar het monument gelegen is, moest de Champs-Elysées van de stad worden, met het Democracy Monument als haar Arc De Triomphe. Het monument zelf heeft in het midden een toren waar de grondwet in wordt afgebeeld, met ernaast vier vleugels, die het leger, de luchtmacht, de zeemacht en de politie voorstellen. De vleugels zijn 32 meter hoog, naar het jaartal dat ze herdenken. Het middenste torentje is 3 meter hoog, naar de maand waarop de coup gebeurde (De derde maand van het jaar in de Thaise kalender is juni). Vandaag is het monument omgeven door veel drukte en verkeer, en is het de toegang tot Ratanakosin Island. Opdracht geslaagd, dus!

Hoe geraak je daar?

Je bereikt dit punt in de stad het beste per taxi. Van hieruit kan je makkelijk naar Phra Sumen, Rattanakosin Exhibition Hall en Khao San Road wandelen.

Victory Monument

Vic

Dit monument werd opgericht 1941 nadat een korte oorlog (slechts twee maanden) tussen Frankrijk en Thailand beëindigd was met een licht voordeel voor de Thai. Met veel poeha werd het monument opgericht als een grote fuck you naar de Fransen toe. We zien standbeelden van vijf mannen, die elk de politie, de luchtmacht, de zeemacht, het leger en de militie voorstellen met daartussen een grote obelisk. In 1945 moest Thailand de meeste gebieden die ze hadden gewonnen van Frankrijk terug afgeven, dus ondertussen wordt het monument een beetje als een vernedering gezien voor het Thaise volk. Hoe dan ook, het is een belangrijk oriëntatiepunt geworden in de stad en van hieruit kan je enkele kleine winkelcentra en boat noodle alley bereiken.

Hoe geraak je daar?

Je neemt de bts tot aan station Victory Monument. Bij het uitstappen van het station staat het monument onder je te blinken.

Wat Benchamabonchit of The Marble temple

Wat Benchamabophit Bangkok

Voor wie een van de mooiste tempels van Bangkok wil bezoeken in alle rust, is er Wat Benchamabonchit. De wijdingszaal van deze tempel is helemaal gemaakt uit Italiaans marmer, vandaar de bijnaam “marble temple” of marmeren tempel. Deze tempel wordt niet echt bezocht door toeristen, wat zonde is voor hen, maar geweldig voor jou. Je zal hier niet zelden monniken zien die volop in gebed en gezangen verzonken zijn. De naam van de tempel betekent “tempel van de vijfde koning”, hij werd gebouwd in 1900 voor koning Rama V.

Hoe geraak je daar?

Je vindt de tempel nabij het Dusit paleis in Bangkok, het officiële verblijfsadres van de koning en de plaats waar de kroning plaats vindt. De beste manier om er te geraken is de BTS nemen tot aan Victory Monument en dan de te taxi nemen tot aan de tempel. Hij ligt op het kruispunt tussen Thanon Rama V en Thanon Si Ayutthaya.

Openingsuren: 8u00 tot 16u30, toegangsprijs: 20 baht

 

 

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s