Veilig in Bangkok

De bekendste scams in Bangkok

Er zijn verschillende vormen van oplichterij in Bangkok waar veel toeristen met open ogen intrappen. Is Bangkok daarom gevaarlijk? Helemaal niet! Er zijn gewoon enkele zaken waar je op moet letten.

De “Deze locatie is gesloten” list

Grand palace Bangkok oplichterij

Wanneer je in de buurt bent van een belangrijke toeristische locatie, kan je aangesproken worden door een Thai die vaak vrij perfect Engels kent. Hij zal je zeggen dat het monument dat je wil bezoeken gesloten is door een of andere feestdag, maar hij heeft een alternatief voor jou! Je wordt naar een mooie tempel gebracht, waardoor je in eerste instantie denkt dat alles in orde is. Nadien zal je merken dat er een tweede persoon wordt ingeschakeld, die je vertelt over goedkope excursies die je via hem kan boeken. Een andere optie die hij je geeft, is de kans om unieke juwelen te kopen, duty free. Je wordt bij momenten zo hard in het nauw gedreven, dat je vaak gewoon toegeeft en iets koopt of bestelt. Iedereen gelukkig, behalve jouw portemonnee.

De tuk tuk truc

trucs van tuk tuk chauffeurs in Bangkok

Een andere om voor op te letten, is het nemen van een tuk tuk aan de ingang van een toeristische plaats. Vaak nemen ook zij je mee naar een plaats waar je in eerste instantie niet moest zijn, bijvoorbeeld een restaurant. Ook hier weer ga je veel te veel betalen en strijkt de chauffeur mooi zijn percentje op.

Nog een truc van de tuk tuk chauffeurs: soms laten ze je even achter in een juwelenwinkel, zodat ze op kosten van de eigenaar benzine kunnen tanken. Hij brengt klanten naar de winkel en krijgt voor deze dienst gratis benzine. Jij bent niet verplicht iets te kopen, maar je zal zien dat je het uiteindelijk toch doet.

Het “De meter is kapot” excuus

Taxi meter oplichting in Bangkok

Deze truc wordt gebruikt door verschillende taxi chauffeurs, maar het komt het vaakst voor bij taxi’s die staan te wachten voor de ingang van duurdere hotels. Je ziet ze staan en denkt dat het een dienst is van het hotel. “Fijn dat ze daar aan denken”, denk je, en je bent blij dat je niet moet gaan zoeken naar een taxi en gewoon kan instappen. Tot je in de taxi merkt dat de meter niet aan staat en je merkt aan de reactie van de chauffeur dat hij absoluut niet van plan is hem aan te zetten, of hij gaat beweren dat de meter kapot is. Hij zal je een prijsvoorstel doen, en dan is het aan jou om meteen assertief te reageren en de taxi uit te stappen of gewoon te aanvaarden dat je opgelicht wordt en de rit uitzitten. Deze taxi’s horen niet bij een hotel, er worden geen deals gesloten met hotels. De enige manier waarop je zeker bent dat een taxi geregeld is door je hotel, is door zelf te gaan vragen aan de balie om een taxi te regelen.

Het “menu van de dag” in Patpong

Patpong is het bekendste red light district van Bangkok en wordt regelmatig bezocht door mannelijke toeristen. Ben je zo’n toerist, let dan zeker op voor de mannen die je aanspreken in de buurt en je “het menu van de dag” willen voorstellen. Je hoeft niets te betalen als het menu je niet bevalt, en dus besluit je mee te gaan. Je wordt naar een “bar” boven in het gebouw gebracht, bestelt een drankje en wordt meteen aangeklampt door dames die ook wel iets te drinken (“ladydrink mister”) willen. Er wordt een kleine “show” voor je opgevoerd, waar nadien een fooi voor gevraagd wordt. De sfeer wordt tegen dit punt steeds grimmiger, waardoor je waarschijnlijk gaat besluiten de bar te verlaten en de rekening te vragen. Deze rekening zal 2000 baht of meer bedragen. Het heeft geen zin hier tegenin te gaan, want al snel zal er een bodyguard voor je staan die je niet laat gaan tot je betaalt.

Wat je moet onthouden om deze scam te vermijden, is dat de officiële bars in Patpong zich altijd op het gelijkvloers bevinden. Wanneer je uitgenodigd wordt mee naar boven te gaan, sta je op het punt opgelicht te worden, dus dan ga je gewoon niet mee. Ook ga je in de bars beneden altijd duidelijk kunnen lezen hoeveel elk drankje kost en deze bedragen worden niet gewijzigd.

Hoe herken je oplichters in Bangkok?

Meestal kennen ze vrij goed Engels, spreken ze je zelf aan terwijl je eigenlijk helemaal geen hulp nodig hebt (maar je ziet er nu eenmaal een beetje hulpeloos uit met je stadskaart en rondzoekende blik) en ze dragen vaak kledij en attributen die hen moeten beschermen tegen de zon, aangezien ze vaak urenlang hun hengel moeten uitslaan tot ze een toerist hebben gevonden die bijt.

Hoe vermijd je dat ze je aanspreken?

Heel simpel: zorg voor een goede voorbereiding, bestudeer je kaart van Bangkok goed. Bestudeer de pieren aan het water, de stations van de BTS en vraag hulp aan bevoegde personen, wanneer je dat zou nodig hebben. Onthoud ook dat als je opgelicht wordt, je op zich verder geen gevaar loopt. Het is een kutgevoel wanneer het je overkomt en er hangt een grimmige sfeer, maar het blijft echt wel bij geld aftroggelen.

Witte minibusjes

Niet echt een scam, maar je vermijdt het best wel: de witte minibusjes die voor een kleine prijs naar veel plaatsen rond Bangkok rijden. Je vindt deze aan drukke kruispunten, zoals Victory Monument, en ze zijn een heel gemakkelijke en goedkope optie voor een dagtrip buiten Bangkok. Maar ze zijn ook heel gevaarlijk. De chauffeurs willen zoveel mogelijk ritten doen op een dag, net omdat ze zo goedkoop zijn. Het gevolg hiervan is dat ze ongelofelijk roekeloos rijden. Elke dag zijn er ongevallen met deze minibusjes en hoewel wij er al meermaals gebruik van hebben gemaakt, hebben we nu besloten het lot niet meer te tarten en gewoon uitstappen te doen op andere manieren.

Is het veilig om ’s nachts alleen door Bangkok te lopen?

's nachts alleen door Bangkok wandelen

Bangkok verschilt op vlak van veiligheid niet veel van andere wereldsteden. Meer zelfs, als vrouw alleen word je eigenlijk nooit aangesproken of lastig gevallen, hoe laat je ook door de straten van Bangkok wandelt. Nu, Bangkok is een gigantische stad en ongure types heb je overal, dus het is niet omdat wij het niet hebben meegemaakt dat je niet voorzichtig moet zijn. In Bangkok geldt gewoon de algemene reisregel: Wees op je hoede, volg je buikgevoel en ga zoals in elke grote stad het gevaar niet opzoeken door alleen eenzame donkere steegjes te bewandelen.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s