Victory Monument: voor altijd een plaats in mijn hart

Op het eerste zicht is er niet veel te doen in de buurt rond Victory Monument. Buiten het monument zelf zijn er geen noemenswaardige tempels of imposante gebouwen. Hier gaat het Thaise leven zijn doodgewone gangetje.

verkeer in Bangkok, Rachawhithi straat

Na een lichtjes traumatisch ongeval in Indonesië besloot ik  – Vliegende Vlaming Babette – mijn laatste revalidatieperiode door te brengen bij mijn beste vriend Tom en zijn vrouw Prae in Bangkok. Zij woonden toen in een appartement in een zijstraat van Rachawhiethie road. Buiten een internationale school valt er in die straat niet veel te zien, al zal er altijd een stuk van mijn hart liggen. Na een vrij solitaire revalidatieperiode in Indonesië was Rachawiethie soi song voor mij een nieuwe toegangspoort naar de buitenwereld en het was ook de straat waar ik het bewijs van echte vriendschap heb mogen meemaken.

vrienden in Bangkok
Mijn vrienden Tom en Prae, die me in hun eenkamerappartement alle tijd hebben gegeven die ik nodig had om te revalideren

De eerste week van mijn verblijf in Bangkok spendeerde ik vooral met films in de zetel (de oscars kwamen eraan!), ’s avonds stapte ik mee in het leven van Tom en Prae en aten we gezellig samen maaltijden van de lokale markt, dronken we een Singha en praatten we over het leven zoals alleen beste vrienden die elkaar slechts een keer per jaar zien dat doen. Af en toe ging ik met Tom en Prae de stad in, voornamelijk naar locaties waar ik niet te veel moest krukken lopen of waar ik een rolstoel kon huren. Ik heb dus best wat winkelcentra kunnen zien in Bangkok 😉

met rolstoel in bangkok winkelcentrum
De shoppingcentra in Bangkok zijn goed voorzien voor mensen die immobiel zijn! Deze rolstoel kon ik gratis gebruiken.

Na ongeveer een week kon ik kleine afstanden stappen, dus het werd stilaan tijd om de wereld rond mij te verkennen. Misschien zorgde mijn situatie ervoor dat ik de buurt door een knalroze bril zag en met een heel andere blik rondom mij keek. Want ik was godverdomme blij dat ik eindelijk terug kon stappen en kon doen waar ik tenslotte 6 maanden loopbaanonderbreking voor genomen had: een stukje van de wereld zien!

voetstappen in Bangkok
Eindelijk stappen zonder krukken, wél met een goed ingepakte voet!

In het kleine stukje wereld op Rachawhithi Road ontdekte ik een geweldig Thais winkelcentrum, waar ik nog steeds heen gezogen word om op zoek te gaan naar de laatste – voor het Westen nog onbekende – hippe mode: Victory Mall. In dit winkelcentrum en de kleine winkels er rond begint mijn modehart steeds net dat tikje sneller te slaan! Er is een klein gezellig park, waar je elke ochtend en avond kan joggen met de sportievelingen uit de buurt. In Victory Monument wonen veel Thai van Chinese afkomst, dus je vindt er ook een Chinese tempel. Je hebt de boat noodle alley, waar je de allerlekkerste boat noodles kan eten in Bangkok en waar ik steeds opnieuw een Meg Ryan –waardig culinair orgasme beleef! Victory Monument is ook de thuis van een van de tofste bars in Bangkok: Skytrain Jazz Bar. Hier ga je heen voor een heerlijke cocktail met uniek uitzicht.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Maar het belangrijkste dat Victory Monument te bieden heeft is het simpele, dagelijkse leven van de Thai dat zich elke dag als een film voor je afspeelt en waar ik elke dag fervente toeschouwer van was. Mensen die zich in uniform haasten naar het werk, schoolmeisjes en  – jongens die giechelend langs je lopen in hun schoolpakjes. Lokale kleine marktkramers die hun etenswaren tentoon stellen langs het voetpad. De gierende brommertjes, toeterende bussen en razende taxi’s. De man die naast mijn favoriete beker ijskoffie ook sets van 5 onderbroeken verkoopt voor slechts 100 baht (koopje!) en het in  februari 2015 een beetje vreemd begon te vinden dat deze “fallang”, deze blanke, voor de vijfde keer die week aan zijn kraampje stond. “Hier valt toch geen fluit te beleven?”, zag ik hem denken. En net dàt is wat er hier te beleven valt.

koffie barista in Victory Monument, Bangkok, Thailand
Mijn Thaise koffieheld, die een kraam heeft op de hoek van Rachawhiethie soi 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s