De mooiste plekken in Slovenië

Slovenië is een van de allermooiste landen in Europa en heeft enorm veel te bieden voor zowel sportievelingen als rustzoekers. Dit land heeft een ontzettende natuurpracht, zit vol leven en is ook nog eens lief voor de portemonnee!

Dit zijn onze favoriete plekjes:

Triglav Nationaal Park

Het Triglav Nationaal park is het enige nationaal park in Slovenië, maar biedt meteen ook alles wat een nationaal park moet hebben: watervallen, bergen, rivieren en mooie dorpjes. De ideale uitvalsbasis om dit park te bezoeken is het dorp Kransjka Gora.

De Soca Rivier

Soca rivier Slovenie, Triglav Nationaal Park

 

Deze smaragdgroene wilde schoonheid is een van de paradepaartjes van Slovenië. De rivier raast 138 kilometer ver door het Triglav Nationaal park en zorgt onderweg voor de mooiste watervallen en fotogenieke plekjes om even te gaan zonnen en zwemmen.

Google maps link

Het meer van Bohinj

slovenie 3

IMG_20170721_141256_773 (1)

Met haar 3,3 km² is dit het grootste meer van Slovenië. Hier is het nog relatief rustig – vooral Slovenen zelf komen hier op vakantie – wat een mooi alternatief biedt voor het ondertussen heel druk bezochte Bled. De schoonheid van de natuur wordt hier enorm goed in stand gehouden en er zijn verschillende activiteiten die je kan doen op het water, zoals kajakken, windsurfen, zeilen, vissen en suppen. Wij kozen voor de luie optie: lezen aan het water, af en toe eens zwemmen en gewoon genieten van het uitzicht! 😉

Google maps link

Slap Pericnic

slovenie 4

Slovenië heeft zo ongeveer 300 watervallen (Slapovi) en over Slap Pericnic wordt gezegd dat ze de mooiste is. Deze 52 meter hoge waterval ligt op ongeveer een half uur rijden van het dorpje Dovje – volg de bordjes richting Vrata. Het uitzicht vanaf de weg is al mooi, maar om de pracht van de waterval echt te begrijpen, moet je haar van bovenaf gezien hebben. De weg naar het hoogste uitzichtpunt is stijl, maar er zijn goed aangelegde trapjes. Er loopt ook een smalle weg langs de bergwand tot helemaal achter de waterval, voor bezoekers die iets minder last hebben van hoogtevrees dan ik! 😉

Google maps link

De Triglav

slovenie 6

SLOVENIA 4

De Triglav is de hoogste berg van Slovenië (2864 meter), het hoogste punt van de Jullische Alpen, en bijgevolg dus een hoogtepunt van je trip door het Triglav Nationaal Park. Of je er nu voor kiest het nationaal park te voet, fietsend, met de auto of al klimmend te bezoeken, je zal steeds weer een geweldig zicht krijgen op deze Jullische reus.

De Soca Kloof

slovenie 7

Ergens op haar weg door het Triglav Nationaal Park, ter hoogte van de Lepena Vallei, heeft de Soca rivier een kloof gecreëerd van 750 meter. Het uitzicht op en de weg naar de kloof is fantastisch en zeker niet te missen. Niet onbelangrijk: de weg er naartoe is vrij glad op sommige plekken en er is absoluut geen bescherming langs de rand. Voorzichtig zijn wanneer je op pad bent met kinderen, dus!

Google Maps link : Net achter het dorpje Soca, op de weg van Trenta richting Bovec en ter hoogte van Lepena, vind je de kloof. Eens je Soca voorbij gereden bent, zal je een restaurant met parkeergelegenheid vinden. De kloof is op een korte wandelafstand van dit restaurant.

Het standbeeld van Julius Kugy

slovenie 8

SLOVENIA 5

Als alpinist en schrijver was Julius Kugy van grote invloed op het alpinisme in de Julische Alpen en het natuurbehoud in de regio. Na de Eerste Wereldoorlog wijdde Kugy zijn leven aan geschriften en lezingen over alpinisme. Sinds 1983 reikt de provincie Triëst een Julius Kugy-prijs uit voor ecologische bewustwording. Het standbeeld van hem dat je langs de Vrsic pas kan vinden, is gelegen op een prachtige locatie met een fantastisch uitzicht. Turend over deze wondermooie plaats kan je alleen maar dankbaar zijn voor de invloed die deze man heeft gehad op jouw prachtige reis! 🙂

De Russische kapel langs de Vrsic pas

SLOVENIA 3Deze kapel werd gebouwd door Russische oorlogsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Begin 1915 was Kransjka Gora van strategisch belang door haar ligging nabij het Izonzo Front (waar het Italiaanse en het Oostenrijks-Hongaarse leger vochten). Tussen de Sava en de Soca vallei werd een weg gebouwd van Kransjka Gora naar het front, door Russische oorlogsgevangen. Tijdens de bouw van de weg lieten ongeveer 380 gevangenen het leven. De overblijvers bouwden nadien een kleine houten Russische kapel, vandaag nog steeds een symbolische link tussen Slovenië en Rusland en een herdenkingssite voor de gesneuvelde gevangenen.

Google maps link

De Tolmin kloof

SLOVENIA 9

Op de plaats waar de Tolminka rivier en de Zadlascica rivier samenkomen, vind je de Tolmin kloof. Deze kloof ligt ten Zuiden van het Triglav Nationaal Park en is zeker een bezoek waard. Prachtige watervallen, imposante rotsformaties en duizelingwekkende hoogtes spelen de hoofdrol tijdens je wandeling door deze kloof, die ongeveer anderhalf uur zal duren.

SLOVENIA 10

SLOVENIA 11

31821885_10156455500899430_7717240341744582656_n (1)

31880565_10156455500644430_188949166267826176_n (1)

 

Google Maps Link

Plattelandspret in Cerknica

IMG_20170722_133413_737

De ideale locatie om even tot rust te komen en het echte Sloveense plattelandsleven te leren kennen is het dorpje Cerknica. De imposante bergformaties maken hier plaats voor landbouwvelden, koeien en passerende tractors – versleten rondborstige boerinnetjes met sjaaltjes over het hoofd inclusief. Wij huurden een mountainbike in dit dorp en maakten een fietstocht naar het Cerknica meer.

Dit meer staat echter bekend als het “verdwijnende meer” en toen wij er waren was het dus helemaal verdwenen. Dat komt omdat het veld – polje – waarop dit meer soms verschijnt, vol verdwijngaten zit. Deze gaten ontstaan doordat grottenstelsels onder het veld zijn ingestort. Bij hevige regenval vullen deze gaten zich met water en ontstaat er een meer. De aanwezigheid van het meer kan dus een kwestie van dagen zijn en kan je op voorhand niet echt voorzien.

Laat dat echter geen reden zijn om deze fietstocht links te laten liggen. De route loopt door bossen waar je elk moment roodkapje zou kunnen zien verschijnen en door weidse, zonovergoten landbouwvlaktes. En na je tocht kan je genieten van een stevige, frisse, Sloveense pint, samen met de lokale tooghangers! Na Zdravje!

SLOVENIA 8

SLOVENIA 2

SLOVENIA 6

SLOVENIA 7

Google Maps link

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s