Niet te missen in San Francisco

San Francisco: de stad van hippies, vrije zielen, kunstenaars en surfers. In deze stad huist de meest iconische brug ter wereld, de meest tot de verbeelding sprekende gevangenis en de wijk die de wereld van de holebi-beweging in California voor altijd veranderde. Dit is waarschijnlijk de mooiste, levendigste, meest progressieve en meest fotogenieke stad van Amerika!

Het Castro van Harvey Milk

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Harvey Milk was de eerste openlijke homoseksuele politicus in Amerika en vocht vanaf 1972, nadat hij van New York naar San Francisco was verhuisd, voor de rechten van de holebibeweging. Hij had een kleine camera winkel, Castro Camera, in Castro Street 573. Dit was ook zijn woonst en het hoofdkwartier van waaruit hij zijn campagnes om in de gemeenteraad van San Francisco te geraken voorbereidde.

Castro Camera werd een toevluchtsoord voor een deel van de bevolking dat tot 1972 geen stem had in het openbare leven van de stad. Die stem vond ze in Harvey Milk. In 1978 won Milk een zitje in de gemeenteraad en hij zorgde voor een nieuwe, progressieve wind in het politieke leven van San Francisco en de rest van de VS. Op 27 november 1978 werd Harvey Milk doodgeschoten in het stadhuis van San Francisco door het recent ontslagen, homofobe gemeenteraadslid Dan White. Het huis waar Castro Camera zich bevond, is nu een herdenkingsplaats voor deze fantastische man en zijn beroemde quote “You gotte give ‘em hope” kan je al van ver op de muur van het gebouw lezen.

Hét bewijs van het belang van Harvey Milk voor de holebi beweging is de jaarlijkse Pride Parade in San Francisco, een van de grootste gay parades ter wereld. Terwijl Harvey Milk in de jaren ’70 nog moest vechten voor een zitje in de gemeenteraad, wordt het slotfeest van deze parade vandaag gegeven in het gemeentehuis zelf. Milk gaf de holebi beweging niet enkel hoop, maar ook een van de coolste privé feestjes ter wereld 😉

Ook de regenboogvlag, die nu een symbool is voor de holebi-gemeenschap, werd ontworpen in San Francisco. Gilbert Baker, een aspirant kunstenaar, leerde Harvey Milk kennen in 1974. Na de verkiezingen in 1978 daagde Milk Baker uit om een nieuw, positief symbool uit te vinden voor de holebi-beweging: de regenboogvlag was geboren! Vandaag wappert ze nog steeds vol trots in Castro Street.

Castro bruiste van het leven tijdens de jaren ’70 en daar is geen verandering in gekomen. In deze wijk is er altijd wat te doen, wordt het leven gevierd, hebben de winkels de meest originele en grappige namen en zijn er veel hippe bars. Er is natuurlijk ook de Castro, de prachtige vintage bioscoop waarop de naam van de wijk gebaseerd is. Op 10 minuutjes stappen van Castro Street is er Mission Dolores Park, een groot stadspark van waar je een geweldig uitzicht hebt op de stad en waar altijd wel iets te doen is.

Zelfs als je maar 1 dag hebt in San Francisco, is dit de wijk die je moet bezoeken.

Google maps link

Marine Bay and Golden Gate Bridge

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Na een bezoek aan San Francisco zal je camera vol staan met foto’s van de Golden Gate Bridge. Je hebt haar al duizend keer gezien in folders, reisgidsen, in televisieseries en films. Maar dat zal niets afdoen van het effect dat de brug op je heeft wanneer je haar in het echt ziet! Het blauwe water, de heuvels er rond en de gigantische rode stalen brug zijn een mooi voorbeeld van een prachtig samenspel tussen natuur en architectuur.

De brug dankt haar naam aan de zeestraat die ze overspant: de Golden Gate. Deze zeestraat verbindt de San Francisco baai met de Grote Oceaan. Omdat San Francisco tot voor 1933 enkel bereikbaar was met ferryboten en daardoor een beperkte economische groei kende, werd er beslist een brug te bouwen tussen de San Francisco en Marine County, ten Noorden van de stad. Een brug van 2 kilometer lang over een gebied dat onderhevig was aan stevige stroming en wind, leek onbegonnen werk. Maar 4 jaar later, in 1937, was de constructie van Irving Morrow klaar en had San Francisco haar belangrijkste bezienswaardigheid in handen!

De mooiste zichten op de brug en de kustlijn vind je op de Land’s End Trail.

De Painted ladies en andere Victoriaanse schoonheden

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Wandelen door San Francisco is een ware lust voor het oog. De stad ligt op heuvels, dus je bewandelt de steilste straatjes, maar het uitzicht op de huizen onderweg is grandioos. Doorheen de straten van San Francisco vind je verschillende Victoriaanse huizen, die de stad iets heel Europees geven. Het beroemdste voorbeeld hiervan zijn de Seven Sisters, ook wel de Painted Ladies genoemd. Het beste zicht op deze rij van zeven prachtig gekleurde victoriaanse huizen heb je vanaf Alamo Park. De architecturale mix van de skyscrapers op de achtergrond en de Victoriaanse zussen op de voorgrond is waarschijnlijk een van de meest op beeld afgelegde uitzichten in San Francisco, en terecht!

Google Maps link

Fisherman’s warf en Alcatraz

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Fisherman’s warf is een beetje een havenpretpark langs de kust van San Francisco. Hier kan je heerlijke vis eten en is er enorm veel te doen voor grote en kleine kinderen. Er is een groot winkelcentrum, pier 39, en de plaats staat ook bekend voor de tientallen zeeleeuwen die dagelijks van het uitzicht op de pier komen genieten.

De belangrijkste reden waarom mensen naar deze kant van San Francisco komen, is om een boottocht te doen naar de beroemdste gevangenis ter wereld: Alcatraz! Met haar locatie op een eiland midden in de baai van San Francisco, een plaats onderhevig aan stevige stromingen en omringd door ijskoud water, werd dit gezien als de gevangenis waar niemand ooit kon ontsnappen. Tijdens haar bestaan van 1934 tot 1963 werd dit in de gevangenis echter wel 14 keer geprobeerd. Bij twee van deze pogingen werden de gevangenen nooit meer terug gezien, dus het blijft een raadsel of de ontsnappingen succesvol waren. In 1937 ontsnapten Theodore Cole en Ralph Roe en sindsdien ontbreekt elk spoor. In 1962 ontsnapten Frank Morris, John Anglin en Clarence Anglin Alcatraz en ze werden nooit meer terug gezien. Alcatraz spreekt niet enkel tot de verbeelding vanwege haar locatie, ook vanwege haar “bewoners”: de zwaarste criminelen van het land werden hier opgesloten, met als (zij het een duister) paradepaardje Al Capone. Voer voor verbeelding dus, en daardoor een belangrijke trekpleister van San Francisco.

Een tour naar Alcatraz Island duurt ongeveer 2u30 en kost 46 dollar voor volwassenen, 31,25 dollar voor kinderen en 43,75 dollar voor senioren. Als je verwacht een ticket te kunnen boeken op de dag van je bezoek zelf, zou je wel eens letterlijk de boot kunnen missen 😉 Tickets boek je hier het best op voorhand. 

Google Maps link

Het Paleis van Schone kunsten en de Legion of Honor

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In het Presidio Park in het Marina District van San Francisco, vind je een prachtige kunstgalerij in Romeinse bouwstijl, het Paleis voor Schone Kunsten. Het werd gebouwd in 1915, voor een groot feest in de stad om het succesvolle einde van de constructie van het Panama kanaal te vieren. Voor San Francisco was het ook een kans om haar wedergeboorte te tonen aan de wereld, na de aardbeving van 1906. Dit was de zwaarste aardbeving in de geschiedenis van de Verenigde Staten: het grootste deel van San Francisco werd volledig verwoest en zo’n 3000 inwoners lieten het leven. Bernard Maybeck ontwierp een prachtig gebouw dat een fictieve Romeinse Ruïne moest voorstellen. Vandaag worden er nog steeds exhibities gehouden en is het een populaire locatie voor koppels om trouwfoto’s te trekken.

Wanneer je verder wandelt langs de kust, richting Land’s End, stoot je op een ander gebouw, eveneens deel van het paleis van Schone Kunsten: de Legion of Honor. Dit gebouw is gebaseerd op het Palais de la Légion d’Honneur in Parijs en heeft enkele prachtige stukken impressionistische kunst in huis. Hier kan je de Waterlelies van Monet aanschouwen en het kussende koppel van Rodin van dichtbij bestuderen!

Japantown

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Manga, J-pop, Pika Pika en sushi, je vindt het allemaal in de kleine wijk Japantown in San Francisco! Het centrale punt is de Peace Plaza, waar een Japanse Pagode staat. Deze pagode was een cadeau van de Japanse stad Osaka aan San Francisco in 1968.

In Japantown vind je Japanse winkelcentra, boekenwinkels volledig gewijd aan manga, een J-pop klerenwinkel, en uiteraard de beste sushi restaurants die je in San Francisco kan vinden.

Elk jaar vindt er tijdens de twee eerste weekends van april het kersenbloesemfestival plaats. Dit festival luidt het begin van de lente in en trekt jaarlijks maar liefst 200 000 bezoekers, die allen een blik willen werpen op de prachtige roze bomen die begin april helemaal in bloei staan. Als kers(enbloesem 😉 ) op de taart geven Japanse dansers en muzikanten je tijdens deze weekends het gevoel dat je even midden in Tokio zit, en niet in een Amerikaanse stad!

Vesuvio, de mooiste bar van San Francisco

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het Vesuvio café op Columbus Avenue is een van de mooiste bars in San Francisco, en ook een met een heel rijke geschiedenis. Ze opende haar deuren voor het eerst in 1948 en veel bekende figuren, zoals Bob Dylan en Francis Ford Coppola, vonden hun weg ernaartoe. Hier kwamen de boegbeelden van de “The Beat Generation “, waaronder Jack Kerouac, Alan Ginsberg en Lawrence Ferlinghetti, samen om ideeën uit te wisselen.

De beat generation was een literaire beweging die alle tradities verwierp, sociaal progressief gezind was en spirituele ontwikkeling in het hoogste vaandel droeg. San Francisco was de belangrijkste stad waar deze beweging tot ontwikkeling kwam. De beat generation zette de toon voor de revolutionaire beweging in de jaren 60 en is dus van groot belang geweest voor de wereld zoals we haar vandaag kennen.

Een bezoek brengen aan dit café brengt je terug naar het San Francisco van weleer, en het is alsof de creatieve geesten van Kerouac, Ginsberg en Ferlinghetti nog steeds ronddwalen in het gebouw. Foto’s van de helden hangen in de bar en er staat een Jack Kerouac cocktail op de drankenlijst.

Over Jack Kerouac gaat het verhaal dat hij op een avond naar Big Sur moest rijden om auteur Henry Miller te ontmoeten, die onder de indruk was van het werk van deze jonge schrijver. Kerouac was echter in feeststemming en belde elk uur vanuit café Vesuvio naar de grote auteur dat hij een beetje later zou zijn. Drankjes bleven vloeien, en Jack Kerouac is die avond nooit bij Henry Miller geraakt. Dat was de magie van café Vesuvio.

Adres: Columbus Avenue 255 (Jack kerouac Alley), Openingsuren: ma-vrij van 8u00 tot 2u00 en za-zo van 7u00 tot 2u00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s