Bangkok verlaten

Een stad als Bangkok verlaten om verder te reizen door Thailand, kan al eens ingewikkeld lijken. Met onze tips vind je zo de gemakkelijkste manier om je volgende bestemming in Thailand te bereiken!

Bangkok verlaten naar het Noorden

Met de trein vanuit Hua Lamphong

Het treinstation van Bangkok, Hua Lamphong, bereik je het best door eerst de BTS te nemen tot aan station Silom. Daar neem je de walkway tot aan het nabijgelegen MRT station, waar je dan de metro kan nemen naar het station. Dit is de gemakkelijkste manier, naast de taxi.

Google Maps Link

Vanuit Hua Lamphong kan je de trein nemen naar overal in Thailand. Klik hier om de treinuren te checken naar eender welke bestemming in Thailand.

Er zijn verschillende soorten treinen en zij hebben elk hun verschillende soorten klassen in de trein.

Soorten treinen

De Special Express trein: Dit zijn langeafstandstreinen die enkel de grote bestemmingen met elkaar verbinden (ook bijvoorbeeld richting Maleisië).

Klassen: Eerste en tweede klasse wagons met bedden en airco. Er is ook een derde klasse gedeelte met bedden en zonder airco.

De Express trein: Deze verbindt ook de grote bestemmingen, maar blijft binnen de regio’s van Thailand.

Klassen: Eerste en tweede klasse met bedden met airco. Derde klasse met bedden zonder airco en tweede klasse (airco) en derde klasse (geen airco) zitplaatsen.

Rapid trein: Langeafstandstrein met meer haltes dan de express trein.

Klassen: Tweede klasse met bedden (al dan niet met airco, hangt van de bestemming af), tweede klasse (met airco) en derde klasse (geen airco) zitplaatsen.

De gewone trein, Ordinary: langeafstandstrein die elke stop maakt.

Klasse: tweede klasse en derde klasse zitplaatsen, zonder airco.

De Bangkok pendeltrein, commuter: Deze doet alle bestemmingen binnen 150 kilometer vanuit Bangkok. Deze neem je wanneer je bijvoorbeeld in Don Muang moet zijn.

Klasse: Derde klasse zitplaatsen zonder airco

Met de bus vanuit Mo Chit Bus Terminal

De bussen naar het Noorden vind je in bus terminal Mo Chit. Hier moet je dus vertrekken als je naar Ayutthaya, Sukhotai, Chiang Mai of Chiang Rai gaat. De bus terminal ligt op zo’n 10 minuten stappen van het BTS station Mo Chit. Je kan voor deze rit ook gewoon een taxi nemen.

Google Maps link

Er zijn verschillende soorten bussen in Thailand.

  • De gewone, goedkope bus. Deze hebben zelden airco en de wc is niet altijd proper. Voor ritten van een paar uur is dit echter heel goed te doen.
  • De Tweedeklas bus: deze hebben airconditioning, maar zijn niet per se comfortabeler dan de derdeklasbussen
  • De Eersteklas bus: Deze hebben airco en meer beenruimte. Ook is de wc op deze bus gegarandeerd proper.

Met het vliegtuig vanuit Don Muang Airport

Alle binnenlandse vluchten vertrekken vanuit Don Muang Airport. Dagelijks zijn er vluchten naar Chiang Mai en Chiang Rai, maar ook de iets onbekendere steden zoals Khon Kaen zijn van hieruit te bereiken. De bekendste en beste luchtvaartmaatschappij die vanuit deze luchthaven opereert, is Airasia.

Je bereikt Don Muang Aiport met de taxi. Je kan de rit verkorten door eerst de BTS te nemen naar Mo Chit station en dan daar je taxi rit te starten.

Google maps link

Bangkok verlaten naar het Oosten

Met de trein vanuit Hua Lamphong

Ook voor de bestemmingen naar het Oosten neem je de trein vanaf station Hua Lamphong. De treinuren vind je hier.

Met de bus vanui Ekkamai Bus Terminal

De bussen naar het Oosten vertrekken vanuit Ekkamai. Hier vertrek je wanneer je bijvoorbeeld naar Koh Samet of Koh Chang.

Google Maps Link

Bangkok verlaten naar het Zuiden

Met de trein vanuit Hua Lamphong

Vanuit Hua Lamphong neem je ook de trein naar het Zuiden, al ga je voor de meest Zuidelijke bestemmingen, zoals Krabi, Phuket, Koh Samui en Khao Sok National Park, moeten overstappen op een bus.

Naar Krabi, Phuket, Koh Samui of Khao Sok met de trein

De trein vanuit Bangkok rijdt tot in Surat Thani, een rit van ongeveer 10 uur. Er rijden verschillende treinen per dag, maar deze zijn volgens ons de beste opties:

De trein van 8u05 die aankomt om 16u45 in Surat Thani. Deze trein is de snelste, maar heeft geen bedden. Voor een zitje in eerste klasse betaal je 519 baht, voor tweede klasse 248 baht en voor derde klasse 107 baht.

De trein van 19u30 die om 7u05 aankomt in Surat Thani. Deze rit duurt iets langer, maar je hebt wel de mogelijkheid om te slapen in een bed. Je kan in dat geval kiezen voor een bed in eerste klasse, met de optie op een aparte cabine. Een aparte cabine kost je ongeveer 1900 baht, een gewoon eerste klasse bed tussen andere passagiers zal ongeveer 1300 baht kosten. De tweede klasse bedden kosten ongeveer 700 baht. Je hebt altijd de keuze om het onderste of bovenste bed te kiezen, het bovenste bed is altijd iets goedkoper. Mocht je je afvragen waarom: in het bovenste bed ben je iets meer onderhevig aan de bewegingen die de trein maakt en je zal de gordel – die je misschien net als wij eerst wat onnozel vindt – echt wel nodig hebben om niet naar beneden te donderen wanneer je in een diepe slaap verzonken bent 😉

Thaise trein stapelbed tweede klasse slaaptrein
Zicht vanop een tweede klasse stapelbed in een Thaise trein

Meer info over het Thaise treinverkeer vindt je hier.

Eens aangekomen in Surat Thani, kan je dan je weg zoeken naar je volgende locaties. Geen zorgen als het openbaar vervoer je dwingt om een nacht in Surat Thani te verblijven voor je je tocht verder zet: Deze stad heeft een gezellige pier met een markt waar je ’s avonds heerlijk kan eten!

Van Surat Thani naar Phuket:

Er vertrekt elke dag een bus vanaf het treinstation van Surat Thani naar Phuket om 7u45. Deze rit duurt 4 uur.

Van Surat Thani naar Khao Sok:

Vanaf het treinstation van Surat Thani vertrekt er elke dag 2 maal een bus naar Khao Sok: een om 7u00 en een om 9u30. De rit duurt 2 uur.

Van Surat Thani naar Krabi en de eilanden in de Andamanse Zee:

Vanaf het treinstation van Surat Thani vertrekt er elke dag een bus naar Krabi om 8u00. Deze rit duurt 3 uur. Krabi zelf ligt op het vasteland, maar is de toegangspoort tot de eilanden rond de Andamanse Zee zoals Railay Beach, Ao Nang, Koh Phi Phi en Koh Jam.

Van Surat Thani naar Koh Samui, Koh Tao en Koh Panyang:

Om naar een van deze drie eilanden te gaan vanaf Surat Thani, koop je aan het station best onmiddellijk een ticket voor de combinatie bus en ferry, het is namelijk nog 25 minuten rijden vanaf het station naar de pier.

Met de bus vanuit Sai Tai Taling Chan

De bussen naar het Zuiden vertrekken vanuit bus terminal Sai Tai Taling Chan. Hier vertrek je wanneer je naar Krabi, Phuket of Koh Samui gaat. Dit busstation is vrij moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer, dus de beste manier om hier te geraken is met de taxi.

Google maps link 

Met het vliegtuig vanuit Don Muang Airport

Als je veel tijd hebt, kan je opteren om de bus te nemen tot in Krabi of Phuket, maar de gemakkelijkste manier is het vliegtuig nemen. Ook voor deze bestemmingen boek je het best je vlucht bij Airasia.

Bangkok verlaten naar huis

Bangkok verlaten naar huis

De vlucht terug naar huis (snif, snif), neem je vanaf luchthaven Suvarnabhumi. Om daar te geraken neem je ofwel de Aiport Rail link met de BTS of je neemt gewoon de taxi. Als je taxi chauffeur je niet begrijpt wanneer je met handen en voeten probeert uit te leggen dat je naar SU-VAAR-NA-BOE-MIE airport moet, kan je nog lang proberen. De correcte manier om deze luchthaven uit te spreken is SU-WA-NA-PHUM. In de luchthaven zelf wijst alles, zoals in elke luchthaven, zichzelf uit.

Google maps link

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s