Wat te doen in Lanzarote?

Lanzarote uitzicht vulkanen Canarische eilanden reizen Spanje

Lanzarote is het meest bijzondere van alle Canarische Eilanden! Niet alleen is het vulkanische landschap van een dramatische schoonheid, het eiland wordt overal versierd met kunstwerken van de architect César Manrique. Deze man is van groot belang geweest voor het eiland, niet louter wat de architectuur betreft, maar ook voor het natuurbehoud op Lanzarote. Zo staat Lanzarote als enige eilandengroep op de UNESCO-werelderfgoedlijst van beschermde biosferen, zijn bijna alle gebouwen wit geverfd én hoogbouw is verboden op het eiland. Een heel bijzondere plaats, op slechts 4 uur vliegen van België!

Dit zijn de mooiste plekjes op Lanzarote:

Teguise

Deze stad was tot 1859 de hoofdstad van het eiland, en hoewel Teguise deze status ondertussen heeft moeten afgeven aan de huidige hoofdstad Arrecife, is het nog steeds het culturele centrum van het eiland. De stad is, zoals bijna overal in Lanzarote, helemaal wit geverfd. Er zijn leuke barretjes en veel gezellige winkeltjes. Hou er echter rekening mee dat in Lanzarote de siësta nog alom tegenwoordig is: wanneer je hier tussen 13u00 en 16u00 bent, zoals ik, zal er van shoppen niet veel in huis komen 😉

prachtige witte gebouwen in Teguise, de culturele hoofdstad van Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

prachtige witte gebouwen in Teguise, de culturele hoofdstad van Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

prachtige witte gebouwen in Teguise, de culturele hoofdstad van Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

 

Lago Verde

bijzonder natuurverschijnsel Lago Verde, Lanzarote, Canarische eilanden

Dit is een heel bijzonder natuurverschijnsel: een groene lagune in de buurt van het dorpje El Golfo. Het water van Lago Verde dankt haar groene kleur aan de hoeveelheid algen die erin leven. Deze plaats kan je helemaal gratis bezoeken vanuit het dorp El Golfo. Niet alleen het unieke natuurverschijnsel maakt dit bezoek de moeite, ook de wandeling ernaartoe is prachtig!

 

Wandelen, Lago Verde, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje, reizen, natuur

Wandelen langs het prachtige landschap van Lanzarote, op weg naar Lago Verde, Lanzarote, Canarische eilanden

Museo Agricola el Patio

Musea agricola el Patio, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

Dit openluchtmuseum is een recreatie van de oude boerderijen die Lanzarote in de 19de eeuw rijk was. Je kan er zien hoe de boeren vroeger leefden, oude werktuigen aanschouwen en zelfs proeven van lokale kazen en wijnen! Er leven verschillende dieren in het museum, zoals geiten, kamelen en kippen. Het Museo Agricolica en Patio is zeker een bezoekje waard, al was het maar voor de prachtige uitzichten!

Recreatie van een traditionele boerderij in het Musea agricola el Patio, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

Helemaal terug naar de plattelandsgeschiedenis van Lanzarote in het Musea agricola el Patio, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

Helemaal terug naar de plattelandsgeschiedenis van Lanzarote in het Musea agricola el Patio, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

Helemaal terug naar de plattelandsgeschiedenis van Lanzarote in het Musea agricola el Patio, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

Uitzicht vanuit het Musea agricola el Patio, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

Punta del Papagayo

Het allermooiste strand van Lanzarote zou Punta del Papagayo zijn. Ik ben het gaan checken en het is inderdaad een prachtig! De wandeling naar de baai vanaf Playa Blanca gaat langs de dijk over in zandheuvels, waarna je dan na ongeveer anderhalf uur in de baai van Papagayo belandt. Een heel mooie wandeling met een fantastische beloning!

 

Fitness toestel langs de kust van Playa Blanca in Lanzarote, Canarische eilanden
Eerst een beetje opwarmen op een van de fitness toestellen die je langs de kust van Playa Blanca tegenkomt, voor we aan onze wandeling naar Punta del Papagayo beginnen 😉
Castillo de las Colorades, Playa Blanca, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje
Het Castillo de las Colorades waarschuwde het eiland vroeger voor piraten, het dateert uit de 18de eeuw

wandelen naar Punta del Papagayo vanuit Playa Blanca, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje

Even rusten langs de prachtige kust van Lanzarote, onderweg van Playa Blanca naar Punta del Papagayo, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje
Even rusten langs de prachtige kust
Wandelen naar punta del papagayo, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje
De weg langs het water gaat langzaam over in heuvels
Wandelen naar Punta del Papagayo in Lanzarote, Canarische eilanden
Daar ligt het dan: Punta del Papagayo!

Timanfaya National Park

Geen bezoek aan Lanzarote zonder de natuurpracht van haar vulkanen te aanschouwen! Het vulkanische landschap op Lanzarote is het meest ruwe van alle Canarische eilanden en een bezoek aan dit nationaal park moet zeker op het lijstje staan wanneer je dit eiland bezoekt. Het Nationale park neemt met 32 vulkanen ongeveer een kwart van het eiland in beslag en geeft een bijna buitenaards karakter aan het eiland. Vrij wandelen of rijden door het park is niet toegelaten. Je kan het park bezoeken met een bus, op de rug van een kameel of te voet met een gids. Ga zeker ook een hapje eten in restaurant El Diablo in het park: dit restaurant gebruikt de vulkaan als natuurlijke bbq en biedt fantastische, op lava gegrilde vlees – en visspecialiteiten!

Timanfaya nationaal park vulkanan Lanzarote Canarische eilanden Spanje
De uitzichten in het Timanfaya Nationaal park zijn grandioos
Timanfaya nationaal park Lanzarote Canarische eilanden Spanje
Onze aarde in al haar schoonheid en glorie
Timanfaya nationaal park Lanzarote Canarische eilanden, Spanje
Het hele park doet bijzonder buitenaards aan
Vulkaan in Timanfaya nationaal park, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje
Dit zou evengoed Mars kunnen zijn 😉

Het Lanzarote van César Manrique

Lanzarote 38“Creo que estamos siendo testigos de un momento historico en el que el enorme peligro del destrozo del medio es tan evidente que tenemos que entrar en una nueva responsabilidad con respecto al futuro” is een quote van César Manrique en hij vertaalt zich als volgt: “Ik geloof dat we getuige zijn van een historisch moment waarin het enorme gevaar van de vernietiging van de omgeving zo duidelijk is dat we een nieuwe verantwoordelijkheid moeten aangaan met betrekking tot de toekomst.” Voor César Manrique was het behoud van de natuur en schoonheid van zijn geboorteland Lanzarote van primair belang. In 1966, na een hele tijd in Amerika gewoond te hebben, kwam César Manrique terug naar het eiland waarop hij geboren was. Het toerisme op Lanzarote stond op het punt los te barsten, en Manrique, op de hoede voor de ecologische gevaren die toerisme met zich meebrengen, moest aan de bestuursleden van het eiland duidelijk maken dat er een manier was om plaats te maken voor de toeristen, zonder hierbij de natuur in gevaar te brengen. Hij deed dat door een huis te bouwen uit lavagrond en kreeg zo de autoriteiten mee. Vanaf dat moment was César Manrique een belangrijke stuwkracht in het opbouwen van Lanzarote zoals we dat nu kennen. Architectuur en natuur gaan steeds hand in hand op dit eiland en dat is zijn verdienste. De man weidde de tweede helft van zijn leven volledig aan dit eiland en in ruil heeft het eiland gekozen haar meest toegewijde bewoner eeuwig op het eiland te laten voortleven. Er is een museum volledig geweid aan César Manrique en de Jameos del Agua, zwembaden die hij maakte in lava grotten zijn vandaag een belangrijke culturele trekpleister. Zijn belangrijkste creatie is de Mirador del Rio: op een hoogte van 400 meter bouwde Manrique een uitkijkpunt in een rots, inclusief hippe bar. Van hieruit heb je een prachtig zicht op het eiland Graciosa en op de Rio, de zeestraat tussen Lanzarote en Graciosa.

César Manrique Fundacion, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje
Buiten in het Fundacion César Manrique, waar schilderijen van Spaanse artiesten worden tentoon gesteld in de vroegere woonst van de architect
Seventies, 70's woonkamer in Fundacion César Manrique, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje
Heerlijke seventies vibe in de vroegere woonst van César Manrique
Seventies, 70's woonkamer in Fundacion César Manrique, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje
Nog meer geweldige seventies vibes
zewembad Jameos del Agia César Manrique, Lanzarote, Canarische eilanden, Spanje
Waarschijnlijk het mooiste zwembad ter wereld ❤

Lanzarote 32

 

Koffie in Mirador del Rio bar Lanzarote Canarische eilanden Spanje
Een lekker kopje koffie drinken in de bar van Mirador del Rio
La Graciosa, het kleinere eiland naast Lanzarote, gezien vanui de Mirador del Rio in Lanzarote,, Canarische eilanden, Spanje
Uitzicht op het kleinere eiland La Graciosa vanop de Mirador del Rio

Dagtrip naar Fuerteventura

Op nog geen half uurtje varen ben je vanuit Playa Blanca zo op het naburige eiland Fuerteventura. Dit eiland ligt het dichtst tegen Afrika en is het meest zonnige van de Canarische eilanden! Het is een belangrijke trekpleister voor surfers, en een van de mooiste bezienswaardigheden is het Corralejo National Park: een gigantische duinenvlakte van 26 km². Wanneer je de boot neemt vanuit Playa Blanca in Lanzarote, kom je aan in de haven van Corralejo. Van daar is het maar een half uurtje wandelen langs de kust naar het Nationale Park. In het park zelf voel je je helemaal alleen op de wereld, op de paar woestijnhonden die de door de duinen razen na. Geen zorgen wat deze dieren betreft: voor je beseft dat je er een hebt zien rennen, is ie alweer weg!

Corralejo, Fuerteventura, ferry harbour
Het kleine havenplaatsje Corralejo, waar je met de boot aankomt vanuit Playa Blanca in Lanzarote
Kust van Fuerteventura, Canarische eilanden, Spanje
Genieten van de prachtige kust in Fuerteventura
Uitzicht op de zee vanuit het Corralejo National Park, Fuerteventura, Canarische eilanden, Spanje
Uitzicht op de zee vanuit het Corralejo National Park
Alleen op de wereld in Corralejo National Park,
Alleen op de wereld in Corralejo National Park

Er vertrekken dagelijks boten vanuit Playa Blanca naar Corralejo, de oversteek duurt zo’n 25 minuten. Je kan een uitstap naar Fuerteventura dus perfect in 1 dag doen! Hou er rekening mee dat de laatste ferry vertrekt in Corralejo om 19u00.

 

 

Een gedachte over “Wat te doen in Lanzarote?

  1. Pingback: Hoe reizen door Lanzarote? – De Vliegende Vlaming

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s