Hoe reizen naar Kep, Cambodja?

Kep is een gezellig vissersdorpje in het Zuiden van Cambodja en de toegangspoort naar het mooiste eiland van het land: Rabbit Island.

Hoe reis je nu het gemakkelijkst naar dit dorpje?

Er zijn 4 opties om vanuit hoofdstad Phnom Penh naar Kep te gaan:

1. Met de bus

Er gaan dagelijks 2 bussen van Phnom Penh naar kep: eentje om 8u00 en een om 13u30. De rit duurt 3 uur en kost je ongeveer 10 dollar. Aan boord is er wifi en airco. De busmaatschappij is Giant Ibis Bus en je regelt je ticket het best in hun kantoor, waar je ook de bus zal nemen:

Dit adres is trouwens ook waar je moet zijn als je de bus wil nemen naar Vietnam, Laos of Thailand.

2. Met de gedeelde taxi

Een andere optie om vanuit de hoofdstad in Kep te geraken, is met een gedeelde taxi. Hier heb je niet het comfort van de toeristenbus, en de rit zal ook langer duren. Maar je krijgt wel de kans om samen met de lokale bevolking in een auto te zitten, wat voer geeft voor leukere reisverhalen dan het bus-alternatief.

Ik nam de gedeelde taxi vanuit Phnom Penh en had een van de opmerkelijkste ritten uit mijn leven:

Mijn enige min of meer Engelstalige medepassagier was een charmante Cambodjaanse lerares, die een ander licht wierp op de straatkindjes die je overal in Phnom Penh ontmoet. Ze vertelde me dat het onderwijs in Cambodja volledig gratis is. Nochtans worden heel veel kinderen ingezet om geld te verdienen op straat, waardoor ze een schoolbank nooit van dichtbij zien. Mijn idee was dat deze kinderen op straat werkten omdat school onbetaalbaar was. Dat bleek niet zo te zijn. De beste manier om dus te zorgen dat al deze kinderen op school geraken, is van je hart een steen maken en niets te kopen van wat ze je aanbieden. Als de toeristen stoppen met kopen, worden de kinderen niet meer ingezet als geldschieters en kunnen ze hopelijk doen wat elk kind ter wereld zou moeten kunnen doen: naar school gaan. Had ik deze vrouw niet ontmoet, dan had ik dit waarschijnlijk nooit geweten. En dan had ik de 10 armbandjes, die samen met een hoopje schaamte tussen mijn reis memorabilia liggen, nooit gekocht.

Verder kwamen er tijdens onze autorit naar Kep steeds meer passagiers bij in de auto, wat resulteerde in een overvolle wagen, en dan bedoel ik o-ver-vol: achteraan zaten ze met 6, ik zat vooraan in mijn eenzit samen met een andere passagier en ook de chauffeur (!) deelde zijn eenzit met een passagier. Dat ik me compleet veilig voelde tijdens deze rit is een licht overstatement, maar bijzonder was het wel!

Het laatste uur zaten enkel de chauffeur en ik in de auto. We stopten aan een marktje, waar dieren in de meest vreemde vormen lagen de bakken en te drogen. Ik had vreselijke honger, maar ik was eerlijk gezegd niet zeker of ik een uur later geen bedorven hond zou liggen verteren op mijn hotelbed, dus ik paste. We reden nog even naar de chauffeur zijn huis, waar hij de maaltijd van de dag aan zijn familie overhandigde en even wat verse kleren uit zijn kamer ging halen. De rit ging verder onder begeleiding van opzwepende Cambodjaanse techno en aangekomen in Kep polste mijn chauffeur/ dj voorzichtig: “Maybe you want party tonight?” Ik bedankte vriendelijk, wenste hem een fantastische dansavond, was blij dat mijn benen na bijna 6 uur sardientje spelen hun functie nog kenden en ging zo snel mogelijk naar mijn bed voor die avond. De kakkerlakken zou ik er met plezier bijnemen die nacht 😉

De taxi optie is dus zeker en vast de langste en meest vermoeiende, maar het is ook de meest interessante manier om naar Kep te rijden. Bij sommige vrouwen die alleen reizen zou er misschien een alarm afgaan bij de laatste fase van de rit: “Gevaar, gevaar: ik ben alleen met een man in een onbekend land! Nog meer gevaar: hij stopt aan zijn huis! CODE ROOD: hij vraagt of ik mee wil gaan dansen!” Maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld in die auto, laat staan tijdens de rest van mijn reis door Cambodja. Belangrijk is wel steeds dat je aangeeft dat mensen je verwachten op de plaats van aankomst en dat je zelf open en vriendelijk bent naar de bevolking. Als een situatie echt fout is, dan kan je dat maar aan 1 ding merken: je buikgevoel.

De gedeelde taxi’s kan je vinden op Phsar Dumkor:

Een rit kost je 5 dollar. Hou er rekening mee dat je het woord “Taxi” nergens op de auto zal zien staan. Het zijn mensen met een gewone auto die deze dienst verlenen. Je zal wel merken aan de rest van de aanwezigen welke auto’s die dag rijden en dan moet je gewoon zeggen waar je heen moet. De auto vertrekt pas als hij vol zit (of als de chauffeur zeker is dat er onderweg mensen staan die opgepikt moeten worden).

3. Met de Privé taxi

Een privé taxi kan je regelen in je hotel in Phnom Penh. Dit is de snelste en gemakkelijkste manier, maar ook de duurste. Reken op 40 tot 50 dollar voor de rit.

4. Met de mini bus

Aan het postkantoor van Phnom Penh vertrekt er elke dag een mini bus naar Kep om 7u30. Het kost 8 dollar en de rit duurt ongeveer 4 uur.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s