9 Unieke ervaringen in Bali

1. Wandelen door de rijstvelden rond Ubud

reisfoto's 2670

Ubud is de stad in Bali die iedereen moet gezien hebben! Gelegen tussen de mooiste rijstvelden en met een scala aan tempels, musea, massagehuizen, restaurants en yoga centra is het dé stad om heen te gaan voor wie op zoek is naar zowel culturele als spirituele ontwikkeling. En je kan er nog heerlijk shoppen ook!

Vanuit het centrum van de stad kom je in een paar minuten wandelen zo midden in de rijstvelden terecht, en kan je beginnen aan een wandeling die zeker je tijd waard is! Afsluiten doe je in het organische restaurant Sari Organik, dat geweldige organische maaltijden op de kaart heeft staan en midden in de rijstvelden ligt!

Rijstvelden Ubud, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

rijstboer Ubud Bali Indonesië Zuid Oost-Aziê

Koe in Ubud, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Sari Organik bananenshake Ubud Bali Indonesië, Zuid Oost-Azië
Afsluiter van de wandeling: een lekkere bananen shake met uitzicht bij Sari Organik

2. De vriendelijke bevolking leren kennen

 

De bevolking in Bali is zoals bijna overal in Zuid Oost-Azië: uitermate vriendelijk! De hele sfeer op het eiland is gelaten en relaxed, en mensen begroeten je steeds met een glimlach! Ook veel voorkomend in Bali en de rest van Indonesië is dat je aangesproken wordt door scholieren die je vragen hen te helpen met hun Engels. De iets te veel op zijn hoede zijnde toerist zou hier misschien een vorm van oplichting in kunnen verwachten, maar dat is het dus echt niet. De tieners vragen je meestal verschillende zaken in het Engels en dit wordt opgenomen op tape. Nadien moet jij hen punten geven op hun uitspraak en begrip van de taal. Dit is een heel originele manier van de scholen in Indonesië om hun studenten bekend te maken met de Engelse taal, werk hier dus zeker aan mee als je 10 minuutjes kan vrijmaken!

Schoolmeisjes helpen met de Engelse taal in Sanur, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Deze vrouw staat elke dag met haar kraam in de rijstvelden van Ubud, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Enkele fotogenieke passanten in de rijstvelden van Ubud, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Familie op brommer in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Rijstboer in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Stoet van een traditionele ceremonie in Ubud, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

3. Een traditioneel dansoptreden zien

In de tempels in het centrum van Ubud zijn er dagelijks vertoningen van verschillende traditionele dansvormen. Onze favoriet is de Legong Dans, een sierlijke, theatrale dansvertoning waarvan er dagelijks wel ergens een opvoering van is. De verhalen die worden uitgebeeld zijn afkomstig uit de Hindu legendes en niet altijd even goed te volgen. Je krijgt bij je ticket een folder waarin het verhaal dat zal verteld worden uitgelegd is in het Engels, dat is al een hele hulp! Maar zelfs als je niet echt begrijpt wat er juist op het podium aan het gebeuren is, zal je genieten van deze bijzondere vertoning!

Tickets worden niet per se aan een officiële balie verkocht. In de buurt van de tempels zal er iemand staan die je een ticket voor de show die avond aanbiedt. Je wordt hier niet opgelicht, dit is effectief hoe het werkt. Heb je graag muziek tijdens de vertoning, dan ga je het best kijken naar Legong, Barong of Baris dans. De Kecak wordt ook dagelijks vertoond, maar hier hoort geen muziek bij: trommels en gezang horen bij deze dans, en dat is niet ieders meug. Hou daar dus rekening mee als je je ticket aankoopt. Legong of Barong dans kan je zien in het Ubud Palace, meteen ook de mooiste locatie om een dansshow in Ubud te zien!

Traditionele dansshow in Ubud Palace, Ubud, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

traditionele dansshow in Ubud Palace, Ubud, Indonesië, Zuid Oost-Azië

4. De duurste koffie ter wereld drinken voor een prijsje

Voor een zakje loewak koffie van 100 gram betaal je hier in België zo’n 40 euro, wat het de duurste koffie ter wereld maakt. In Bali kan je al voor 3 euro een kopje drinken, én je kan ondertussen leren hoe het proces voor het maken van Luwak koffie werkt. Het bijzondere aan deze koffie? De koffiebessen worden eerst opgegeten door de luwak, een civet katachtige. Nadien worden de pitten van de bessen uit de ontlasting van de kat gevist, schoon gemaakt, gepeld en geroosterd. Tijdens het roosteren werken de aminozuren die zijn vrijgekomen tijdens het fermentatieproces in op de bes, wat zorgt voor de bijzondere zoete smaak.

Toegang voor een bezoek aan een koffieplantage is gratis, maar er wordt uiteraard van je verwacht dat je een kopje Loewak bestelt! En als dat betekent dat je nog langer kan genieten van de mooie omgeving die deze plantage biedt, kan je daar uiteraard geen nee op zeggen! 😉

luwak kat koffie, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië
De luwak, schenker van de duurste koffieboon ter wereld! 😉
koffiebonen luwak koffie Bali Indonesië Zuid Oost-Azië
Op de koffieplantage kan je helpen met het roosteren van de koffiebonen
luwak koffie in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië
En nadien kan je natuurlijk zelf een kopje drinken!

5. De prachtige Hindoe tempels bezoeken

Balinezen zien hun eiland als een wereld voor goden en demonen.  Het eiland ademt een diepe religieuze sfeer, met een uniek geloof: het Bali Hindoeïsme. Dit is een mix van Hindoe en animisme en wordt door de hele bevolking sterk beleefd. Elk dorp heeft meestal 3 tempels en je kan bijna dagelijks wel ergens een religieuze optocht meemaken. De architectuur van deze tempels is helemaal uniek in de wereld. Een van de mooiste tempels op het eiland is de Tirta Empul, oftewel de tempel van het heilige water. Maar welke tempel je ook bezoekt op Bali, de schoonheid ervan zal je met verstomming slaan!

Hindoe tempel Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Hindoe tempel in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Bidden in Hindoe tempel in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Hindoe tempel in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Bezoeker van een Hindoe tempel in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

6. Met de brommer de rijstvelden rond Ubud verkennen

Met de brommer langs de rijstvelden rond Ubud in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

De groene rijstterrassen rond Ubud zijn van een unieke schoonheid. Je kan fietsen door de regio, of je huurt een brommertje. Om de rijstvelden echt te beleven, laat je op de mooiste plekken je vervoersmiddel even aan de kant en trek je er te voet op uit, de rijstvelden in! Palmbomen, rijstterrassen, beekjes en lokale rijstbewerkers komen hierbij op je pad en maken dit een van je mooiste dagen op dit eiland.

Met de brommer langs de rijstvelden rond Ubud in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

wandelen in de rijstvelden rond Ubud in Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

 

Verse kokosnoot in de rijstvelden rond Ubud in Bali, Indonesiê, Zuid Oost-Azië
Een verse kokosnoot wordt zomaar voor je geplukt in de rijstvelden!
Verse kokosnoot in de rijstvelden rond Ubud in Bali, Indonesiê, Zuid Oost-Azië
Niets zo lekker als die allereerste vers geplukte kokosnoot!

 

7. De gouden stranden van Sanur

Sanur is een van de bekendste badplaatsen van Bali en dus ook een van de meest druk bezochte. Maar dat heeft zijn redenen. Ondanks de drukte kan je hier nog steeds genieten van een zekere rust op de prachtige, langgerekte kustlijn van het dorp. Er zijn veel bars en hotels, maar toch hangt er een relaxte sfeer. In het centrum, gecentreerd rond de straat Jalan Danau Tamblingan, vind je veel kleine winkels waar je goedkope kleren en traditionele handwerkjes kan kopen.

reisfoto's 1286

indo 40

8. Vrienden voor het leven vinden in het prachtige vissersdorpje Amed

Amed, in het Oosten van Bali, is een klein vissersdorpje waar je nog die authentieke Balinese gastvrijheid meemaakt! Je kan er duiken, snorkelen of gewoon genieten van de sfeer op dit stukje strand. Hier heerst een echt community gevoel waar elke gast met open armen ontvangen wordt. De lokale bevolking doet heel hard haar best om te zorgen voor sfeervolle muziekavonden in de bars die de baai van het dorpje omringen. Kers op de taart is het zicht dat je vanuit Amed hebt op de Gunung Agung. Deze vulkaan waakt als een reus over dit dorp en wordt door de bewoners vereerd en gevreesd als een god. En jij? Jij komt aan in het dopje als een gast, maar je vertrekt als een vriend!

vissersdopje Amed met zicht op Gunung Agung, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

Reggae bar in Amed, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië
In het vissersdorpje Amed zorgt de bevolking ervoor dat de bezoekers een leuke tijd hebben. Trekker hierin is Balinees Roy, de man met de dreadlocks. Hij ontvangt alle bezoekers met open armen, neemt hen mee naar de mooiste plekjes en treedt zelf regelmatig op in de lokale strandbar.

 

9. De natuurlijke hot springs rond Kintamani

Wanneer een toch naar de top van Mount Batur door weersomstandigheden niet kan doorgaan, hoef je niet meteen te vertrekken uit de regio. Het dorp Kintamani, aan de voet van de vulkaan, heeft niet alleen een authentiek Balinese sfeer, het biedt ook een prachtig uitzicht op Lake Batur. Vanuit Kintamani kan je de natuurlijke hot springs van Mount Batur bezoeken. Wat normaal een dag vol inspanning zou geweest zijn, wordt er plots eentje van complete decompressie! 😉

Batur meer kintamani, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

hot springs kintamani, Bali, Indonesië, Zuid Oost-Azië

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s