Wat te doen in Bangkok

Met haar oppervlakte van 1569 km² en een inwonersaantal van 8,821 miljoen, kan je al raden dat er heel wat te doen en te zien is in Bangkok! De stad is een heerlijk samenspel van kitscherige traditie en stijlvol modernisme, met onderweg de geur van eten, bloemen en razende brommertjes, taxi’s en tuk tuks. Geen enkele bestemming in Zuid Oost-Azië is zo levendig en uitnodigend als deze Oosterse “Stad der Engelen”. Dit zijn onze top ervaringen:

De drijvende markten rond Bangkok

Amphawa floating market, de mooiste drijvende markt van Bangkok
Onze favoriete drijvende markt in Bangkok: Amphawa Market

Een bezoek aan een van de drijvende markten rond Bangkok is zeker een tripje waard. Hier word je herinnerd aan het Bangkok van weleer, toen het economische centrum van de stad op en rond de rivieren lag. Gebieden rond de rivieren en kanalen waren het dichtstbevolkt, omdat het water dienst deed als een vorm van transport tussen de wijken. Bijgevolg werd ook het handelscentrum hier gecentreerd.

Door de komst van wegen en spoorwegen werd het centrum van de stad verlegd, maar de bewoners van deze gebieden bleven lokale handel drijven vanop de rivieren. Vers fruit en groenten zijn nu de voornaamste handelswaar, wat alleen maar bijdraagt aan het kleurrijke en levendige karakter van deze bedrijvigheid! Onze favoriet is Amphawa Floating Market, een van de grootste en meest authentieke in Bangkok.

Het bruisende nachtleven van Bangkok

Khao San Road Bangkok
Khao San Road: feesten tot in de vroege uurtjes met reizigers vanuit de hele wereld

 

Bangkok heeft een nachtleven dat New York doet blozen. Want deze Oosterse schone slaapt écht nooit en een biedt een heel arsenaal aan nachtelijke activiteiten. Je kan de hele wereld ontmoeten in één straat op Khao San Road, clubben in RCA, de zinderende wereld van Soi Cowboy binnenstappen of gewoon genieten van de typische Thaise barretjes die overal verspreid rond de stad liggen. Hoe je je nacht in Bangkok ook doorbrengt, overal wordt er gefeest tot in de vroege uurtjes!

Victory Monument culinair ontdekken

Victory Monument Boat Noodle Alley
Het culinaire paradijs rond Victory Monument is prachtig in haar eenvoud

Er is een gastronomisch centrum in Bangkok waar niet veel mensen weet van hebben en waar je dus nauwelijks een toerist zal zien. Je doet er culinaire ontdekkingen die je nergens anders ter wereld zal ervaren! De naam van deze plaats? Boat Noodle Alley!

De locatie van dit kleine culinaire paradijs ligt eigenlijk heel centraal, dus het mag bijna een wonder heten dat het nog steeds zo onbekend is. Je neemt de BTS tot aan Victory Monument. Wanneer je het BTS station verlaat, stap je richting het Noorden, naar het monument toe, en neem je de verste trap naar de begane grond. Je keert terug onder de trap en steekt de straten over voorbij verschillende kledingkraampjes. Voor je het weet arriveer je bij een kanaal, waar je nu eigenlijk enkel nog je neus hoeft te volgen richting de omliggende restaurantjes.

road to boat noodle alley, de weg naar de boot noedels van Victory Monument
Je bereikt Boat Noodle Alley door deze trap af te dalen en onder de trap naar rechts te gaan richting het kanaal

Je vindt hier veel verschillende variaties van boat noodles, de voornaamste reden waarom de lokale bevolking hier komt lunchen. Deze noedelsoepen zijn de beste die je ooit zal eten, maar je vindt er ook andere kleine speciale gerechten: gestoomde visballetjes met pikante saus, gestoomde varkensvleesballetjes, kippenballetjes, … Eigenlijk weet je niet echt wat je juist gegeten hebt, het menu is enkel opgesteld in het Thais met kleine fotootjes bij. Duid gewoon verschillende gerechten aan op de kaart en laat je verrassen! Dit is een echte must voor wie graag eens een echte, niet op toeristen afgestemde, Thaise wijk wil bezoeken.

victory culinair 2.jpg
Een van de top gerechten in deze buurt: visballetjes met pikante groene saus

Traditionele Thaise massage in Wat Pho

De liggende Boeddha van Wat Pho
Na een massage in Wat Pho zie je er net zo ontspannen uit als deze Boeddha beeltenis 😉

Een massage krijgen in de oudste tempel van Bangkok, beter wordt het niet! Wat Pho, dat naast het koninklijk paleis ligt, is sowieso een bezoek waard. Dit is de grootste en oudste tempel van Bangkok én als hoofdattractie is er de liggende Boeddha: de grootste enkelvoudige boeddha-beeltenis (46 meter lang en 15 meter hoog) ooit gemaakt.

Voor de komst van dit tempelcomplex stond dit stadsdeel in Bangkok al bekend als de bakermat van de Thaise massage. Massagescholen zijn hier ontstaan en ook nu nog vind je er een in de tempel. Daar kan je voor een prijsje (tussen 5 euro en 7 euro) een traditionele massage krijgen. Laat je niet afschrikken door de term school: hier ga je zonder twijfel de beste massage van Thailand krijgen!

Groen Bangkok

Lumphini park skyline Bangkok
De parken in Bangkok bieden een unieke skyline van de stad

Het zal je misschien verbazen, maar er is heel wat groen te vinden in Bangkok. De parken zijn een welkome afwisseling voor de dagelijkse hectiek in de stad en worden heel goed onderhouden. Bijna elk park wordt bewaakt, er mag geen alcohol gedronken worden en ook roken is verboden. De lokale bevolking bezoekt deze parken meestal ’s morgens vroeg of ’s avonds na zonsondergang, om een beetje te kunnen sporten voor of na de dagelijkse hittegolf. Tai Chi, joggen, aerobics en fietsen zijn de meest beoefende sporten in de parken en iedereen die daar zin in heeft, kan gewoon meedoen! Het grootste park, en het meest centrale, is Lumhini Park. Een ander, vrij onbekend plekje en onze favoriet, is het groene eiland Bang Krachao.

Shoppen!

Siam Square Bangkok
Siam Square: van hieruit bereik je de hypermoderne winkelcentra die Bangkok rijk is

Grote internationale merken, tweedehands, handgemaakte avondkledij, hippe Thaise merken, Bangkok heeft alles wat het hart van elke fashionista begeert! Er zijn enorm veel grote winkelcentra in Bangkok, waar je vaak een mix vindt van grote merken en goedkopere Thaise mode. Traditionele kleermakers vind je verspreid over de stad. Zij hebben meestal een catalogus met voorbeelden van kledij die ze voor jou op maat kunnen maken. De kleinere shopping malls hebben vooral Thaise merken, allemaal om ter hipst! Zorg dus dat je reiskoffer niet té vol zit, want je zal gegarandeerd zwaar bepakt richting je hotelkamer gaan na een dagje shoppen in Bangkok!

Een Thaise karaoke

Traditionele Thaise Karaoke
Een traditionele Thaise Karaoke

Wie al eens gaan feesten is op Khao San Road, weet dat er op die locatie een overvloed aan karaoke mogelijkheden is. Maar de echte Thaise karaoke vind je vooral in de winkelcentra of in barretjes buiten het centrum.

In tegenstelling tot bij ons is karaoke niet echt een zat cafégebeuren in een grote massa, maar wordt het in selecte kring beoefent. Je huurt met enkele mensen een zaaltje af waar alle karaoke apparatuur te vinden is die je nodig hebt. Je kiest zelf voor hoe lang je deze kamer huurt, meestal is dit per uur. Drinken en eten kan je doorlopend bestellen, dus je bent wel nog altijd vrij wat dat zat zijn betreft! 😉

Thai Karaoke Bar
Sommige karaoke kamers zijn vrij ruim, zoals je kan zien 😉 Deze karaoke ruimte huurden we met vrienden uit Dendermonde, die allemaal naar Thailand kwamen voor het huwelijk van onze geëmigreerde vriend Tom, helemaal rechts op de foto

Een Thaise markt bezoeken

Don Muang market
De markt van Don Muang: een streling voor de tong én het oog

Foto’s van Thaise markten spreken tot de verbeelding van elke zelfverklaarde foodie! Hier vind je de meest unieke gerechten van Thailand, verzameld over kilometers doorheen de stad. De culinaire geneugten rijken heel ver: Terwijl het ene kraampje je helemaal inpalmt met de zoete geur van Pad thai, bekruipt een lichte vorm van afgrijzen je wanneer je bij het volgende kraam verwelkomd wordt door gebakken insecten. Wat je ook kiest, zorg altijd dat het gerecht voor je neus wordt bereid en vermijd een spurt naar de dichtstbijzijnde wc! Elke wijk heeft wel een food market, de ene al wat groter dan de andere. Naast eten vind je hier ook vaak goedkope mode en traditioneel Thais speelgoed.

Een cocktail drinken in een skybar

Red Sky Rooftop Bar view
Prachtig zicht op Bangkok vanuit Red Sky Rooftop Bar

De ultieme culinaire belevenissen in Bangkok beleef je op de markten. Maar de beste cocktails, die drink je in een van de vele rooftop bars die de stad rijk is! Want een cosmopolitan smaakt nu eenmaal beter wanneer een wereldstad aan je voeten ligt. Deze bars vind je meestal op het dak van een sterrenhotel en bevinden zich hoofdzakelijk in het nieuwe centrum van Bangkok. Bijna elke rooftop bar heeft in het weekend een dj en het zicht is in elke bar om ter mooist. Avondkledij wordt in sommige bars verwacht en de prijzen gaan eerder richting Westerse normen. Er is een groot aanbod aan rooftop bars in Bangkok, maar onze favorieten zijn Red Sky, Octave Rooftop bar en Skytrain Jazz Bar.

Een bezoek aan de tempels van Bangkok

Grand Palace Bangkok
Een detail van The Grand Palace, het meest indrukwekkende tempelcomplex van Bangkok

Ratanakosin island is de bakermat van de Thaise tempels, maar ook daarbuiten vind je tempels die een bezoek waardig zijn. Ze allemaal bezoeken als je maar enkele dagen hebt om de stad te verkennen, zou een beetje te veel van het goede zijn, er is immers nog zoveel te zien in Bangkok! Maak een selectie van de tempels die je wil zien en zorg dat je voldoende tijd kan nemen om deze ten volle te bezichtigen, want ze zijn allemaal een uitgebreide inspectie waard!

Mediteren met monniken in Wat Mahathat

Wat Mahathat is een van de oudste tempels van Bangkok en de grootste monnikenorde van het land verzamelt hier. In de tempel kan je je toekomst laten voorspellen en elke zondag vindt naast de tempel de grootste amulet markt van Bangkok plaats. Maar het bijzonderste wat je hier kan doen, is een gratis les nemen in Vipassana meditatie. Drie keer per dag worden er lessen georganiseerd: van 7u00 tot 10u00, van 13u00 tot 16u00 en van 18u00 tot 20u00. Sommige monniken kennen Engels en assisteren je persoonlijk bij de oefeningen. Voor wie op zoek is naar een moment van complete innerlijke rust in deze hectische stad is dit the place to be!

Op stap gaan met Bangkok locals

Bangkok locals
Verbroederen met onze Thaise vrienden Tom, Prae, Mac en Tee

Je hebt een stad pas echt leren kennen wanneer je ze hebt gezien door de ogen van de lokale bevolking. Dat is in Bangkok niet anders.

Wij gingen op tour met enkele Thaise studenten, stapten mee in het dagelijkse leven van een Thais – Belgisch koppel en verbroederden meermaals tot in de vroege uurtjes met enkele Thaise gelijkgestemde zielen. Ervaringen als deze maken dat je je heel snel thuis voelt in een wereldstad als Bangkok én geven je nog meer redenen om af en toe eens terug te keren! 😉 Je maakt al snel vrienden als je eens buiten de toeristische route gaat en in een op en top Thais restaurantje gaat eten.

Bangkok locals tour
Wij werkten mee aan een schoolproject van Thaise vriendinnen Ploy en Mai, waarbij ze ons hun favoriete delen van Bangkok lieten zien

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s